Święta to okres, gdy bardzo dużo korzystamy z kuchni. Najlepiej, gdyby w tym czasie w tym pomieszczeniu nie znajdowały się inne osoby, poza tymi, które pomagają w przygotowaniu potraw. Inaczej bardzo szybko zrobi się nie lada zamieszanie, co może spowodować pomyłkę przy przygotowaniu potraf, a to oznacza, że trzeba będzie zacząć wszystko od początku. Powinno się także zadbać o porządek w kuchni, aby móc sprawnie i bezproblemowo przygotować każde danie. Podpowiadamy co należy zrobić, aby zapanować nad bałaganem i jak dbać o porządek w kuchni.
Pozbądź się nie potrzebnych rzeczy z kuchni
O tym, że kuchnia jest pomieszczeniem szczególnym chyba nie trzeba nikogo przekonywać. Szczególnie w okresie przedświątecznym, gdy zdecydowaną większość czasu spędzamy w kuchni, poświęcając się przygotowaniom wigilijnych potraw. Często okazuje się, że to czego szukamy nie mamy pod ręką, a to co nie jest nam potrzebne tylko zawadza. Co musimy zrobić?
- Pozbądź się niepotrzebnych rzeczy – bardzo lubimy trzymać różne przedmioty na blacie kuchennym, szczególnie te, z których korzystamy na co dzień. Warto na czas świątecznych przygotowań pozbyć się niektórych artykułów z blatu, które będą zawadzać, a bez których obędziemy się przez te kilka dni.
- Przygotuj wszystko przed rozpoczęciem gotowania – ile razy było tak, że w momencie, którego się nie spodziewaliśmy nagle czegoś brakuje. Wtedy sami tworzymy niepotrzebny bałagan, na który później tracimy czas, ponieważ musimy go posprzątać. Przed rozpoczęciem prac nad daniem przygotujmy do niego wszystkie składniki.
- Zadbaj o przestrzeń roboczą – klucz, ponieważ jeśli nie mamy miejsca na przygotowanie dania, to automatycznie wydłuży nam to czas na jego przygotowanie, gdyż zajęci będziemy przestawianiem różnych elementów na stole.
Porządek w kuchni
Te proste uwagi pozwolą zapanować nam nad tym co wykonujemy w kuchni. Gdyż przygotowując uprzednio przestrzeń roboczą oraz wszelkie niezbędne rzeczy będziemy mogli w całości poświęcić się wykonywaniu kolejnych dań. Koniecznie pamiętajmy, aby po każdym przygotowanym daniu lub posiłku myć naczynia. Gdyż nie wiemy kiedy mogą okazać się potrzebne, dodatkowo samo składowanie naczyń powoduje, że znów więcej czasu spędzimy na sprzątaniu lub przygotowaniu dania.
Do sprzątania blatu powinniśmy używać innej gąbki oraz szmatki niż do mycia naczyń. Po każdym dniu pamiętajmy, aby zostawiać wszystko czyste i przygotowane na następny dzień.